Facebook (+Messenger)

Avaan Facebookin ja selailen etusivun uutisvirtaa. Muutama Facebook-kaveri on näköjään lomalla ulkomailla, yksi mennyt naimisiin, joku laittanut kuvan kissastaan ja joku jakanut selfiensä Instagramista. Reagoin näihin "ihastu" ja toivottelen hyvät lomat ja onnittelen naimisiinmennyttä. Kavereiden päivityksiin sekoittuvat etusivulla mainokset, erilaisten seuraamieni ryhmien sekä osallistumieni tapahtumien päivitykset. Löydän etusivulta muutaman kivan tapahtuman, joihin kaverini olivat ilmoittaneet osallistuvansa. Klikkaan itsekin osallistuvani ja ehkä saavun mestoille. Löydän kiinnostavan myynti-ilmoituksen Kallio kierrättää -ryhmästä ja silmäilen sitä tarkemmin. En kuitenkaan jaksa lähteä av-yv-jonotusrumbaan mukaan, vaan jätän tällä kertaa ostelut väliin. Jään kuitenkin hetkeksi silmäilemään ryhmän muita myynti-ilmoituksia. Jumiteltuani hetken, huomaan, että minulle on tullut ilmoituksia. Muutama tapahtuma on julkaissut jotain uutta. Tsekkaan ne nopeasti läpi. 

Tyypillisen Facebook-ruutiinin lisäksi saatan joskus lisätä jonkin kuvan tai kirjoittaa tilapäivityksen. Harvemmin tulee tekstiä tuotettua. Ehkä eniten etsin kiinnostavia tapahtumia sekä osallistun niihin ja teen niitä myös itse. Toisinaan tulee myös pelattua pelejä Facebookissa. Kuulun aika moniin ryhmiin, joiden kautta pidän ihmisiin yhteyttä. Kuulun myös ryhmiin, joissa ihmiset ovat pääosin toisilleen tuntemattomia, mutta yhteinen kiinnostuksenkohde tai esim. asuinalue yhdistää meidät toisiimme. Toisinaan myös katselen hassuja videoita ja jaan niitä ystävilleni Messengerin kautta.

Yhteydenpitoon käytän eniten Facebook Messengeriä. Sitä kautta vaihdetaa kuulumisia ja sovitaan menoja ystävien kanssa. Luomme myös ryhmäkeskusteluja aina tarvittaessa, kuten yhteinen keskustelu työkavereiden kanssa sekä keskustelu yhteiselle lomareissulle lähtijöille. 

Instagram 

Kun Facebookkia käytän puhtaasti yhteydenpitovälineenä ja tiedon etsimiseen (tapahtumat, ryhmät), Instagram taas on minulle palvelu, jossa tahdon jakaa kuviani ja tekemisiäni. Toki myös haluan nähdä mitä kaverini sekä seuraamani henkilöt jakavat. Toisinaan myös etsin uutta ja kiinnostavaa. Jaan kuvia reissuista, työstä, hassuista hetkistä, toisinaan ns. taidekuvia ja selfieitä. Haluan jakaa mukavat kokemukseni ystävieni kanssa. Instagramiin voi lisäillä myös tarinoita eli kuvia videoita näkyviin 24 tunnin ajaksi. Sinne laitan lähes päivittäin jotain. Yleensä sellaisia "turhempia", mutta silti kivoja juttuja. Niitä myös kaverit yleensä kommentoivat ja itsekin tulee kommentoitua muiden tarinoita. Muuten ei juurikaan tule keskusteltua ystävien kautta Instagramin välityksellä, vaikka sekin mahdollisuus on ja se on ihan kätevä. Videoita ja kuvia tulee toisinaan jaettua ystäville Instagramin sisältä.

Instagramissa on mielenkiintoista sisältöä hassuista eläinvideoista julkkisten profiileihin. Eri hashtageillä voi etsiä itseä kiinnostavia asioita ja "Paikat" kohdasta vaikka kuvia jostain ravintolasta, johon haluaisit mennä syömään tai vaikka seuraavasta lomakohteestasi. Itse seuraan myös askartelujuttuja ja ihan satunnaisia löytämiäni tyyppejä, joiden kuvat miellyttävät silmääni.

Snapchat

Tutustuin "snäppiin", jota etenkin nuoret käyttävät kovasti. Sen perus periaate on lähettää kuvia eli snäppejä kavereille tai laittaa omaan tarinaansa eli My Storyyn kuvia tai videoita. Kuvat näkyvät tietyn itse määritellyn ajan, jonka jälkeen ne katoavat kokonaan. Tarinan kuvat ja videot näkyvät 24 tuntia. Snäpissä voidaan käydä myös keskustelua perinteisessä chättimuodossa. Tekstitkin katoavat, joka tekee pidempiaikaisesta keskustelusta hieman hankalaa, kun ei välttämättä muista mitä itse tai kaveri on kirjoittanut. Snäpissä voi myös käyttää hauskoja filttereitä ja hauskuuttaa kaverin päivää hassulla selfiellä. Snapchat on aikamoinen "törkytehdas", sillä kuvat katoavat katselukerran jälkeen kuin tuhka tuuleen. Sen kautta voi lähetellä vaikka mitä nuuskabisneksestä alastonkuviin. Erikoisuutena myös se, että ottaessa kuvakaappauksen toisen lähettämästä kuvasta, lähettäjä saa siitä tiedon.